Järvsö Gårdstramp – cykla mellan gårdarna, upplev en levande landsbygd

”En hyllning till våra bönder, närproducerade produkter och glädjen att färdas på cykel mellan vackra gårdar i Järvsö – det är tanken med Järvsö Gårdstramp.”

Initiativet togs av Amanda Sandahl sommaren 2017. Idén fick hon när familjen flyttade tillbaka till Sverige från Kanada, där de bott i tolv år. Amanda kände att det fanns ett glapp mellan producenter och konsumenter, och när hon läste att Sverige hade en försörjningsgrad runt 50% tänkte hon att något måste göras.

Amanda kom att tänka på ett evenemang i Kanada, där gårdarna under en dag öppnade upp för besökare och man cyklade emellan.
– Det var ett fantastiskt trevligt evenemang där familjer, kompisgäng, gamla, unga – allt i en härlig blandning – cyklade runt i sin egen takt. På gårdarna fick man smaka på sådant som kom från gården, man träffade på nya och gamla vänner – väldigt socialt – och samtidigt fick man en inblick i vad det innebär att vara producent, berättar Amanda.

Vi har ju fantastiska producenter i vårt område och dessutom ett landskap som är helt magiskt vackert – det måste vi fira – tänkte Amanda.

Sagt och gjort och Järvsö Gårdstramp tog form. Första året var det 15 gårdar som deltog. Det var mjölk- kött-, sädes-, honungs- och grönsaksproducenter, Traktormuseet och Järvsö Gårdsbageri som deltog och det ingick en flottfärd över Ljusnan, mellan Säljesta och Skästra. Gensvaret var enormt positivt – både från gårdarna som var med och deltagarna som cyklade runt. Producenterna var supernöjda och ville att Amanda skulle bygga vidare på evenemanget.
– Det var så roligt med alla glada besökare, och dem var verkligen nyfikna – jag visste inte vad jag skulle förvänta mig men att det skulle bli såhär bra och roligt det hade jag inte räknat med, säger Janne Hansson, en av dem deltagande producenterna.

Dagarna efter evenemanget fick jag flera meddelanden från de som cyklat runt där de sa att de hade haft så roligt, att maten och fikat var underbart gott och att de verkligen hoppades att det skulle bli ett årligt återkommande evenemang.

Den 2:a lördagen i augusti har vi årligen Järvsö Gårdstramp.
– Min förhoppning med evenemanget är att våra producenter ska känna uppskattning – det är ju tack vare dom vi har mat på borden och vackra landskap – och att deltagarna inspireras till att vilja handla svenskt och närproducerat.

Alla är välkomna att vara med – det är absolut ingen tävling, utan man cyklar i sin egen takt till de gårdar man vill besöka. Om det är en, ett par eller alla gårdar – det bestämmer man själv!

Biljetter till båda aktiviteterna kan man köpa på hemsidan www.jarvsogardstramp.se och cyklar finns att hyra på Järvsö Bergscykel Park och Järvsö Cykelservice.

Fakta
Järvsö Gårdstramp

När: 2:a lördagen i augusti 
Plats: Runt om i Järvsö.

Läs mer & boka: HEMSIDA.

Cykla Järvsö