Badtjärn

Järvsöbaden gröna

2,8 km – Passar för hela familjen från springcykel och uppåt.

Leden börjar vid Hubben för badtjärnsområdet.

Järvsöbaden är perfekt för de minsta barnen som cyklar springcykel, mamman som har ettåringen i cykelkärra eller för barn eller vuxna som är nybörjare. Leden är uppdelad i en nedre slinga på 1,3 km och en övre slinga på 1,5 km. Leden börjar vid starten för Badtjärnsområdet och klättrar snällt upp på en bred grusad led till Badtjärn. Vid Badtjärn kan man antingen fortsätta vidare upp eller vända nedåt igen. Cyklar man ner kommer det många svängar med en lite Berm som styr runt cyklisten. Mellan svängarna är det flackt för att inte bygga fart. Om det är fösta gången rekommendera vi att ni cyklar hela gröna så att ni hinner öva lite på svängarna högre upp innan ni kommer ner till dessa om det är nybörjare.

Om man i stället fortsätter cykla trampar man förbi Badtjärn vidare mot övre slingan. Leden delar sig lite längre fram och den Blåa leden viker av vänster medans den gröna leden fortsätter över en stor bågbro. Det blir lite klättring på bred grusad led, man cyklar förbi en genväg om orken tryter. Men vi hoppas att ni trampar 300 metarna till ”stenen”. Här börjar en nybörjarvänlig utförskörning med stora platta kurvor. Efter några svepande svängar blir det lite trampa fram till nästa utförskörning. Det rullar sakta och kurvorna är snälla, men det är riktigt roligt och utvecklande. Leden kommer tillbaka till Badtjärn och antingen blir det fika eller ett varv till.

Denna led är ett måste för hela familjen att upptäcka eller värma upp på före du cyklar den blåa leden.

Badtjärns blåa

6,5 km – Passar alla som cyklat den gröna leden och känner sig redo för mer cykling.

Blåa leden start vid Hubben Badtjärn. Följ gröna leden upp ca 600 meter där den gröna och blå leden delar sig. Här börjar Myror i brallan som klättrar vidare upp till en lite rastplats innan sektionen Fjärilar i magen börjar med svepande velodromkurvor genom en gammal granskog följt av lite trampcykling fram till knytpunkten Dagbrottet.

Vid dagbrottet har man två möjligheter:

1. Fortsätta Bergsgeten uppåt på en vacker klättring för att komma till Bara blåbär som är en utförs sektion med lite längre velodromsvängar blandat med lite trampcykling och några släta stenhällar. När man börja närma sig hygget börjar Berm baby Berm som är en utförsled med många stora men snälla velodromsvängar. Både Bara blåbär och Berm Baby Burm är flacka så att det går lagom fort för den som provar första gången. För den som vill går det att trycka på och det kommer att kännas innan man är ner vid Dagbrottet igen. Vid dagbrottet kan man ta överdelen ett varv till eller vika högern ner på Eld i baken och fortsätta på blåa leden. Denna sektion är 2,5 km lång.

2. Vik vänster ner på Eld i baken och upplev en blå led som förhoppningsvis ska få förstagångs cyklisten att vilja cykla mer. Svag utförskörning och långa velodromsvängar designade för att passa förstagångscyklisten och uppåt. För den erfarne och lite snabbare cyklisten måste timing och tekniken sitta för att kunna behålla farten genom de låga svängarna. På vägen ner kommer ni att cykla en träsektion Trollträ, ovanför finns en grotta som ingen vågat besöka då tunga snarkningar kan höras därifrån. Leden går sista biten till Badtjärn på vandringsled innan sista sektionen byggts. Visa hänsyn och gående har företräde läs mer i Guidelinjerna. Tillbaka till Hubben är det ca 2 km.

Badtjärns röda sektioner

Passar den tekniskt duktiga cyklisten.

I Badtjärnsområdet finns röda sektioner i olika längd. Dessa ligger utmed den blåa leden. De röda sektionerna kräver en mycket god teknisk förmåga på cykel. Vi rekommendera att man inspekterar före man cyklar för att veta hur leden ser ut. Utmaningar kan vara allt från smala spänger, sten och rötter till mycket branta sektioner och stenhällar. Det finns inga lätta vägar runt hindren.

Klippan är en den längsta sektionen på 350 meter som bjuder på stentrappor smala passager och några ordentliga klipphällar. Det finns inga lätta passager runt denna led. Vi rekommenderar att man inspekterar hindren före man cyklar då vissa är riktigt utmanande. Den är kort men naggande god. Trampa upp igen och ta den ett varv till – det kommer ta några försök innan leden sitter i timingen.

Järvsöbadens Teknikområde

I Järvsöbadens teknikområde kommer du kunna ha riktigt kul, samtidigt som du blir en bättre cyklist. När området är helt färdig byggt kommer det att finnas övningssvängar, stenkista för upp och nedförs cykling, spänger i olika brädder, vippbräda, stora terrängvågor, mindre hopp, ett övningsdrop med olika höjder och en trappa. Området ligger halvvägs upp på Myror i brallan, blåa leden i badtjärnsområdet. Man kommer kunna cykla allt som en led och sedan fortsätta på blåa leden eller så stannar man och nöter lite på det man tycker är kul eller utmanande.

Till hösten kommer det finnas en retur tillbaka till den gröna leden från teknikområdet. Som det är nu får man cykla vidare på den blåa när man cyklat färdigt i teknikområdet.

Vill man få lite extra hjälp med träning finns cykelguider att boka, se mer om det här.

Badtjärns grillplats

Njut en stund vid grillplatsen vid Badtjärn.

Livet är för kort för tråkig cykling!

Livet är för kort för tråkig cykling!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheterna först av alla – vi lovar att inte bombardera din inbox!

You have Successfully Subscribed!