Pumptrack

Järvsö Skills Park

Pumptrack banorna är en dela av Järvsö Skills Park som drivs av Järvsö Bergscykelklubb och är belägen i den södra delen av centrala Järvsö, precis bakom Anders-Pers Fikabod, och är tillgänglig för alla besökare utan kostnad. Parken har två pumptracks – en med en bowl i mitten och en dualband där cyklister kan utmana varandra – samt ett område för teknikträning.

P1

Passar för alla från springcykel och uppåt.

Välkommen till Järvsös största pumptrack, P1! Det är en rundbana där alla cyklister åker i samma riktning, motsols. Oavsett vilken typ av cykel du har är du välkommen att ge dig ut på banan och ha kul. Banan är öppen för kickbikes och skateboards också.

Att cykla på pumptracken kan vara utmanande, ta korta pauser för att vila och återhämta dig, komihåg att ta med något att dricka. Förutom själva cyklingen uppskattar många besökare också att titta på andra som cyklar.

I mitten av rundbanan är det infogat tre ‘bowls’, inspirerade av skateboardåkning men optimerade för cyklister. Här kan du testa flera krävande linjer, särskilt om du gillar att hoppa. Denna sektion har en högre svårighetsgrad.

För den fika sugne ligger Anders-Pers fikabod nära pumptracken. Där finns även toalett.

P2

Den andra banan vi erbjuder är en Dualbana, vilket innebär två identiska banor bredvid varandra. Huvudtanken är att två personer ska kunna tävla mot varandra. Starta från rampen, gör ett varv, och korsa mållinjen. Byt sedan sida och kör igen för att se vem som är snabbast på båda spåren. Banan har större kullar och skarpare kurvor eftersom den är designad för högre hastigheter. Den kan vara något svårare för nybörjare på grund av tajmingen i kroppens pumpande rörelser. Om du finner det svårt rekommenderar vi en tur till P1 för att öva, innan du försöker P2 igen.

Denna bana ligger ca 300 meter från P1 det finns en gång och cykelväg mellan bannorna. Parkering vid P1.

Ordnings regler pumptrack 1 och 2

  • All vistelse i parken sker på egen risk, små barn vistas i parken med målsmans uppsikt

Hjälm är obligatoriskt (gärna fullfacehjälm)

  • Ha uppsikt över andra innan du åker, visa hänsyn och hjälp gärna nybörjare med ett tips eller två!
  • Kör inte över din egen förmåga
  • Motorfordon förbjudna
  • Skräpa inte ned, släng i soptunnorna som finns i parken
  • Alkohol och droger är ej tillåtna inom området

Adress Pump Tack 1: Anders Persvägen 3
Adress Pump Tack 2: Öjevägen 20

Järvsö Skills Park är en cykelpark öppen för alla och drivs av Järvsö Bergscykelklubb. Föreningens sammankomster är till för medlemmar, övriga tider gäller fri åkning.

Teknik när man cyklar pumptrack

Att cykla pumptrack innebär att använda kroppens rörelser för att bygga och behålla farten genom att pumpa upp och ner längs banan. För att komma igång, rulla in i banan i låg fart och stå i en neutral position med lätt böjda knän och armar, armbågarna pekandes ut åt sidorna.

När du närmar dig en uppförsbacke, dra styret mot dig och böj på benen. När du når toppen av kullen, sträva efter att vara så låg som möjligt över cykeln genom att göra en djup armhävning med böjda ben.

På vägen ner, tryck fram styret och sträck ut benen för att trycka cykeln framåt och nedåt. I botten av backen kommer dina armar och ben vara utsträckta, och det är här du bygger upp farten.

När du sedan är på väg upp på nästa kulle, dra styret mot dig och följ konturerna av backen samtidigt som du successivt böjer benen för att på toppen vara så låg som möjligt över cykeln igen. Och sedan börjar det om.

Använd hjälm och skydd, sänk sadeln, börja lugnt och ta många pauser.

Vad är en pumptrack

En pumptrack är en särskilt designad bana bestående av en serie böljande kullar och bankade svängar. Även om den primärt är avsedd för cykling, är skateboardåkare, de som åker inlines, samt de med kickbike också hjärtligt välkomna. Våra banor är gjorda av asfalt, vilket ger en mycket god rullning. Namnet “pumptrack” härstammar från den pumpande rörelse cyklister utför med överkroppen för att behålla eller öka farten runt banan utan att behöva trampa.

Skänk gärna ett bidrag till klubben när ni besöker Pumptracken

Badtjärn

Grön, blå, röd MTB-leder och teknikområde

Skästraberget

Blå och röd MTB-leder

Teknikområde

I Badtjärnsområdet