Skästraberget

För en roligare och säkrare upplevelse rekommenderar vi er att läsa “Välj rätt led” och våra “Guidelinjer” innan ni ger er ut på cykeln.

Skästraberget är ett cykelområde i förändring. Här bygger vi nya leder kring gamla leder, några sektioner blir kvar medan några försvinner. Kartan kommer sakta men säker att förändras. I detta område pågår en utveckling av mark för att skapa boende, vi avvaktar med byggnationer tills det är bestämt hur och var utvecklingen kommer att ske.

Skästrabergets Blåa led 8 km

Denna led passar den vana cyklisten bra och är varierande och lite utmanande. Leden har bitvis en lite svårare teknisk cykling som kan var utmanande för mindre cyklar. Vi rekommendera att cyklar med mindre än 24 tums hjul börjar i Badtjärnsområdet som har leder som passar dessa hjulstorlekar.

Första loopen (3 km) runt Hokabacksleden består till stor del av naturstig med rötter och stenar, men på baksidan av Hockabacken finns en sträcka som är maskingrävd. Där finns också en fin utsiktsplats där man kan se älven Ljusnan. Vid stolpe 57 delar sig leden och du kan antingen cykla vänster för att fortsätta ut på den blåa leden, eller så fortsätter du rakt fram och tar in på sektionen Ljusnan där du cyklar runt Hokabacke tillbaka till starten.

Den andra loopen (3 km) består av en kort bit grusväg fram till en lättcyklad klättringsled som tar dig upp på Skästraberget. När klättringen tar slut, börjar en fantastiskt rolig utförskörning på naturstig. Vill du fortsätta till den tredje loopen, svänger du vänster upp på grusvägen.

Det tredje loopen (2 km) börjar med en kort klättring. Därefter följer en spännande utförskörning i lätt fallande velodromer och över några fina berghällar. Klättringen tillbaka sker på en lättcyklad och slingrande sektion som slutar vid sadeln på Skästraberget. Härifrån återvänder du till den andra loopen och får njuta av en riktigt fin utförskörning på naturstig. Sedan blir det en kort uppförsbacke tillbaka till den första blåa loopen.

Skästraberget Röd 15 km

Öppnar till sommaren

Den röda leden börja och slutar på Skästrabergets blåa 8 km. Den röda sektionen (7 km) erbjuder svårare moment som ställer större krav på både tekniken och fysiken hos cyklisten både uppför och utför. Leden börjar med byggd led, går sedan över på naturstig och avslutar med en härlig uppförsbacke på grusväg innan man är tillbaka på den blåa leden.

De delar som är byggda med maskin på den röda delen hoppas vi ska utmana er både fysiskt och tekniskt. Bitvis är leden slät och fin men den kommer över tid att bli mer utmanade då sten som är nedgrävd i botten kommer komma fram. Det finns även ett antal byggnationer som vi hoppas ni blir utmanande av och tycker är roliga. Efter den grävda sektionen kommer fina naturstigar, men det finns flera genvägar om orken tryter. För den som tar hela varvet avslutas det med en lång sugande uppförsbacke. Perfekt!

Fikaplatser

Vi bygger inte bara för att det ska gå undan, utan också för att man ska kunna stanna upp en liten stund och bara njuta.

Badtjärn

Grön, blå, röd MTB-leder och teknikområde

Skästraberget

Blå och röd MTB-leder

Teknikområde

I Badtjärnsområdet

Bike park

Grön, blå, röd och svart Downhill

Pumptracks

Järvsö Bergscykelklubb

Dirt

Järvsö Bergscykelklubb