Cykling och framtiden

Cykla Järvsö AB drivs av Fredrik Jelk. Fredrik är upphovsmannen bakom cykelverksamheten på Idre Fjäll, där han från grunden skapade och byggde ett cykelområde med leder och en cykeluthyrning. Tre eldsjälar arbetar idag helhjärtat med Cykla Järvsö och gör stora lokala satsningar på en liten ort.

I omvärldsanalysen för en hållbar destination identifierades en viktig framgångsfaktor för att skapa en cykeldestination med stor attraktionskraft: det krävs 50 km cykelleder eller mer, för MTB/Cross country-cykling. Cykla Järvsö AB har höjt ambitionsnivån för att bygga fler cykelleder och delmålet är 50 km cykelleder. Tack vare investeringsbidrag från Region Gävleborg är det nu möjligt att omvandla vision till verklighet. Vi ska sätta Järvsö på kartan som ett måste för cyklister i Sverige att besöka. Vi är på god väg att nå målet och i dagsläget finns omkring 35 km cykelled.

Vår vision är roliga, säkra och hållbara leder för hela familjen. Vi har gröna, blåa och röda MTB/cross country-leder i två olika områden, Badtjärn och Skästraberget. Även ett teknikområde finns vid Badtjärn som på ett pedagogiskt och lekfullt sätt utvecklar alla som cyklar där – vi har cykling för alla! 

Samarbete med markägarna

Det är med en känsla av stor tacksamhet som vi reflekterar över samarbetet med våra markägare. Deras generösa tillåtelse att arrendera och utveckla leder på deras mark är en gåva som vi aldrig tar för givet. Vi förstår att många av dem bedriver aktivt skogsbruk, och vi strävar efter att påverka deras verksamhet så lite som möjligt.

Cykla Järvsös existerar tack vare detta samarbete, och vi vill därför uttrycka vår djupa tacksamhet till alla markägare som delar vår vision om att skapa inspirerande cykelleder. Vi ber dig som gäst att visa samma uppskattning genom att respektera våra riktlinjer och lämna naturen precis som du fann den.

Tillsammans med våra familjevänliga MTB/cross country-leder, Järvsö Skills park och downhill i Järvsö Bergscykel Park, har vi kommit långt i processen att förvandla Järvsö till ett självklart resmål för alla cykelentusiaster. Arbetet fortsätter och vår vision är enkel: Cykling för alla!

Tillsammans med Järvsöbaden, en av våra markägare, diskuterar vi framtida planer för Teknikområdet.

Vår historia

Till grund för Järvsös utveckling som turistdestination för barnfamiljer ligger Järvsöbacken och djurparken Vildriket. Järvsöbacken är en av Sveriges topp tio mest besökta skidanläggningar för aktiva barnfamiljer. Med sina tjugo pister, åtta liftar och en riktigt bra snöpark har Järvsöbacken något för alla åkare. Nordens vildmarkspark, Vildriket, erbjuder en fin upplevelse för hela familjen. I parken finns ett stort urval av Nordens vilda djur att beskåda – såsom brunbjörn, varg, lo, räv och ren. 

Sedan drygt tio år finns även Järvsö Bergscykel Park, en av Europas bästa bike parks för downhillcykling. Tack vare Järvsö Bergscykel Park har bygden blivit satt på kartan för cykling både i Sverige och i Europa. År 2019 invigdes Järvsö Skills Park med två av norra Europas bästa pumptracks. En pumptrack med bowl, som passar allt från nybörjare till mer avancerade utövare, samt en Dual Pumptrack som passar för dem med lite mer erfarenhet. I parken finns även en bana för att träna upp balans och teknik. Initiativtagare, projektledare och genomförare av projektet var Amanda Sandahl och Fredrik Jelk, som båda var styrelseledamöter i Järvsö Bergscykel-klubb. 

Destination Järvsö startade för några år sedan ett hållbarhetsprojekt för Järvsö som turistdestination. I detta projekt identifierades MTB/Cross country-cykling som en hållbar produkt perfekt för Järvsö. MTB/Cross country-cykling passar hela familjen och har potential att attrahera många besökare.
Utifrån ovanstående föddes idén att under namnet Cykla Järvsö AB skapa en familjevänlig cykelverksamhet för MTB/Cross country i Järvsö, med Amanda Sandahl och Fredrik Jelk som grundare. MTB/Cross country blir ett komplement till downhillcykling och pumptracks.

Vi erbjuder ett nätverk med välbyggda och skyltade cross country-leder. Från enkla, breda och släta leder som passar nybörjare, till mer utmanande smala leder som kräver mer teknik och uthållighet. Vårt mål är att göra cykling så roligt att du aldrig vill sluta, oavsett ålder eller erfarenhet – cykling för alla helt enkelt!

Kontakta oss 

  Badtjärn

  Grön, blå, röd MTB-leder och teknikområde

  Skästraberget

  Blå och röd MTB-leder

  Teknikområde

  I Badtjärnsområdet