Vilken cykel passar dig?

XC/MTB Hardtail – Om du är en nybörjare och letar efter den bästa mountainbiken att börja med, är en MTB med stel ram och dämpad framgaffel det bästa valet. Denna typ av cykel, känd som ‘hardtail’, är mycket mångsidig och utmärkt även för pendling. Även om en hardtail inte nödvändigtvis behöver vara dyr, kan det vara klokt att investera i en modell med högkvalitativa komponenter som håller över tid. Ett tips är att tänka på var du kommer att cykla mest. Om du planerar att pendla kan det vara skönt med ett däck med mindre mönster som rullar bra. Om du däremot kommer att cykla mycket i skogen kan du vilja ha ett grövre mönster som ger bra grepp, men som kanske inte rullar lika bra på asfalt.

XC/MTB, hardtail

Om du är en nybörjare och letar efter den bästa mountainbiken att börja med, är en MTB med stel ram och dämpad framgaffel det bästa valet. Denna typ av cykel, känd som ‘hardtail’, är mycket mångsidig och utmärkt även för pendling. Även om en hardtail inte nödvändigtvis behöver vara dyr, kan det vara klokt att investera i en modell med högkvalitativa komponenter som håller över tid. Ett tips är att tänka på var du kommer att cykla mest. Om du planerar att pendla kan det vara skönt med ett däck med mindre mönster som rullar bra. Om du däremot kommer att cykla mycket i skogen kan du vilja ha ett grövre mönster som ger bra grepp, men som kanske inte rullar lika bra på asfalt.

XC/MTB, heldämpad

Om du är intresserad av högre komfort och vill klara av tekniska utmaningar under ditt cykeläventyr, är heldämpade cyklar det bästa valet. Du bör vara medveten om att dessa cyklar kräver mer underhåll eftersom de har fler rörliga delar. För att maximera fördelarna med en heldämpad cykel är det viktigt att göra en korrekt inställning av dämparna i förhållande till din vikt. Det kan vara svårt första gången, men besök din lokala cykelbutik så kommer de att kunna hjälpa dig.

Slaglängd på dämparna ca: 80-120 mm

Trail/All-mountain

Denna cykeltyp erbjuder den ultimata kompromissen inom MTB-världen. Dessa cyklar är perfekta för dem som vill ha en cykel som passar till mycket och klarar av alla situationer. De har en längre slaglängd på dämparna än XC-cykeln, men de har vanligtvis möjligheten att stänga av dämparna för att göra det lättare att cykla uppför eller på platten. De har även en flackare gaffelvinkel för att klara av lite stökigare terräng bättre.

Slaglängd på dämparna ca: 120-150mm

Enduro

Denna typ av cykel har mycket gemensamt med Trail/All-mountaincyklarna, men de har generellt sett en längre fjädringsväg och kraftigare dämpare för att optimalt matcha de tävlingar som de är utformade för. Endurocyklar är särskilt designade för att hantera krävande utförskörningar, vilket innebär att de kanske inte är lika trampvänliga som andra modeller. Om du är en nybörjare som överväger att börja med endurocykling, bör du vara medveten om denna prioritering. Men med rätt teknik och kondition kommer du snart att uppskatta dess utförskörningskapacitet.

Slaglängd på dämparna ca: 150-180mm

Downhill

Detta är en specialiserad cykel som främst används för liftburen cykling. Cykeln är utformad för att klara av stökig terräng med stora hopp och dropp. Geometrin och vikten på cykeln gör den mindre lämpad för annan cykling än just downhill, men det är också det som gör den så bra på det den är designad för.

Slaglängd på dämparna: >180mm

Dirt-cykel

Denna specialdesignade cykel har en kompakt ram för att ge maximal smidighet vid trick och hopp. Dess lågt sittande sadel är avsiktligt placerad så att den inte hindrar åkaren, vilket medför att man huvudsakligen står upp under cyklingen. Dirt-cyklar är särskilt anpassade för Dirt-banor, som kännetecknas av en serie av hopp. Dess unika konstruktion gör den också till ett utmärkt val för pumptrack, där dess design garanterar rörlighet och stabilitet genom de snäva svängarna.

När det gäller dämpning, så finns dirt-cyklar både med och utan framdämpare. För de modeller som är utrustade med framdämpare, rekommenderas en slaglängd på mellan 80-120mm för optimal prestanda vid hopp och trick. Även om den autentiska dirt-cykeln traditionellt saknar växlar, har dess popularitet bland ungdomar lett till att modeller med växlar finns tillgängliga. Det är dock viktigt att notera att dessa växlar inte nödvändigtvis är designade för intensiva hopp, så det kan vara bra att vara försiktig om man planerar att hoppa mycket.

Cykel till barn

Föräldraskap är fullt av stolta stunder och när ditt barn lär sig att cykla är det verkligen en milstolpe att fira. Men för att göra denna upplevelse både njutbar och säker behövs rätt utrustning. Vi samlat några avgörande tips för att göra ditt cykelköp till barnen så framgångsrikt som möjligt.

Välj en cykel med rätt storlek och låg vikt baserad på barnets längd

När det gäller cykelstorlekar, kom ihåg att de alltid ska baseras på cyklistens längd, inte deras ålder. Med barns snabba tillväxt kan deras längd variera oavsett ålder, så det är viktigt att fokusera på deras längd för att säkerställa att cykeln passar rätt.

Ytterligare en aspekt att tänka på är cykelns vikt. En tung cykel kan vara svår för ett litet barn att manövrera och kan göra upplevelsen mindre rolig. En lättare cykel underlättar för barnets balans och ökar chanserna att barnet tycker att cyklingen är rolig, vilket i sin tur uppmuntrar till mer cykling och övning. Vi rekommenderar att leta efter en lätt cykel när du ska köpa en barncykel, eftersom det kan göra en stor skillnad i barnets cykelupplevelse.

Vi rekommenderar frogbikes.com som har väldigt fina barncyklar. Dessa finns att köpa på Järvsö cykelservice.

Starta med en springcykel

Många cykelexperter rekommenderar att barn börjar med en springcykel. Dessa cyklar hjälper till att utveckla barnets balans, en kritisk färdighet när de övergår till en cykel med pedaler. Vanligtvis är det lämpligt att introducera en springcykel vid två års ålder. Välj en högkvalitativ och lätt modell för att maximera säkerhet och cykelglädje.

Köp cykelstorleken som passar nu

Många föräldrar gör misstaget att köpa en större cykel i förväg, tänkande att barnet kommer att “växa in i den”. Men att köpa en för stor cykel kan vara farligt och göra cyklingen mindre rolig, eftersom det blir svårare för barnet att svänga och stoppa säkert. Barnet ska kunna stå med båda fötterna på marken när hen står över ramen. Gå hellre igenom flera cykelstorlekar under barnets uppväxt för att säkerställa säker och rolig cykling.

Se till att barnet har rätt sittställning

En korrekt sittställning är avgörande för säker och bekväm cykling. När barnet sitter på sadeln bör de kunna sätta endast en fot på marken med en lätt lutning. Om båda fötterna når marken kan det indikera att sadelhöjden är för låg, vilket ger dålig trampeffekt och tråkig cykling.

Hoppa över stödhjulen

Efter ungefär 1,5-2 år på en springcykel är de flesta barn redo att byta till en traditionell cykel. Vi rekommenderar att man hoppar över stödhjulen och går direkt till en större cykel, kanske en 14- eller 16-tumsmodell. Men viktigt att komma ihåg är barnet fortfarande ska nå ner med båda fötterna när hen står över ramen.

När det är dags för en 16-tums cykel, rekommenderar vi att man väljer en utan fotbroms. Detta är ett populärt men ibland debatterat val. Vi tror dock att det är bäst att skippa fotbromsen, av flera anledningar. För det första blir cykeln betydligt lättare, vilket är viktigt för ett lättare barn. Det blir enklare för dem att hantera cykeln och ökar deras självförtroende och cykelglädje. Dessutom kommer de flesta barn, när de blir äldre, att vilja ha en mountainbike, som vanligtvis inte har en fotbroms. Genom att skippa fotbromsen från början blir barnet redan bekant med detta.

Men oavsett om du väljer en sportigare och lättare modell utan fotbroms, eller en mer klassisk modell med fotbroms, är båda bra val beroende på dina och ditt barns preferenser. Vi tenderar dock att rekommendera det förstnämnda alternativet. Ett populärt val är Frogbikes, som inte har någon fotbroms och har en låg vikt.

Hitta den perfekta cykeln för ditt barn idag och låt äventyret börja!