Skästraberget

För en roligare och säkrare upplevelse rekommenderar vi er att läsa “Välj rätt led” och våra “Guidelinjer” innan ni ger er ut på cykeln.

Skästrabergsområdet

Skästrabergsområdet är ett cykelområde i förändring. Här bygger vi nya leder kring gamla leder, några sektioner blir kvar medan några försvinner. Kartan kommer sakta men säker att förändras, för att se den senaste kartan och informationen besök cyklajarvso.se. I detta område pågår en utveckling av mark för att skapa boende, vi är en del i denna utveckling men processerna är långa ibland.

Skästrabergets Blåa led 8 km

Öppet 3,3 km, nästa slinga öppnar till sommaren.
Denna led passar den vana cyklisten bra och är varierande och lite utmanande. Leden har bitvis en lite svårare teknisk cykling som kan var utmanande för mindre cyklar. Vi rekommendera att cyklar med mindre än 24 tums hjul börjar i Badtjärnsområdet som har leder som passar dessa hjulstorlekar.

Skästrabergets blåa led är en led under utveckling. För er som cyklat här tidigare så har Hokabacksleden nu blivit en del av Skästrabergets blåa. Inför sommaren så har vi lagt till en slinga på ca 5 km och mitt på denna slinga har vi en grusbacke som är lite brant och lång. Vi planerar att bygga en klätterled jämte denna backe med en flackare lutning och roligare cykling.

Läs mer

Första loopen (3 km) runt Hokabacksleden består till stor del av naturstig med rötter och sten men på baksidan av Hockabacken finns en stäcka som är maskingrävd. Där finns en fin utsiktsplats som man ser älven Ljusnan från. Efter den grävda sektionen delar sig leden, antigen så tar du höger om du vill cykla längre, eller så fortsätter du runt Hokabacken. Då kommer det en teknisk klättring innan det blir en kort utförskörning tillbaka till grusvägen där ni cyklade in i skogen.

Den andra loopen (3 km) består av grusväg, en riktig uppförsbacke (som vi ska bygga ny led bredvid) och en fantastisk rolig utförskörning på naturstig. Men där utförskörningen börjar kan man ta ytterligare en lite längre loop före man kommer tillbaka till utförskörningen och på denna sektion är det nästan bara grävd led.

Det tredje loopen (2 km) börjar med en kort klättring. Efter det kommer massa utförskörning i lätt fallande velodromer och över några fina berghällar. Klättringen tillbaka sker på en lättrampad och snirklig sektion som slutar vid sadeln på Skästraberget. Härifrån kommer du tillbaka in på den andra loopen och får starta med en riktigt fin utförskörning på naturstig. Sen blir det lite uppför tillbaka till den första blåa loopen.

Skästraberget Röd 15 km

Öppnar till sommaren
Den röda leden börja och slutar på Skästrabergets blåa 8 km. Den röda sektionen (7 km) erbjuder svårare moment som ställer större krav på både tekniken och fysiken hos cyklisten både uppför och utför. Leden börjar med byggd led, går sedan över på naturstig och avslutar med en härlig uppförsbacke på grusväg innan man är tillbaka på den blåa leden.

Läs mer

De delar som är byggda med maskin på den röda delen hoppas vi ska utmana er både fysiskt och tekniskt. Bitvis är leden slät och fin men den kommer över tid att bli mer utmanade då sten som är nedgrävd i botten kommer komma fram. Det finns även ett antal byggnationer som vi hoppas ni blir utmanande av och tycker är roliga. Efter den grävda sektionen kommer fina naturstigar, men det finns flera genvägar om orken tryter. För den som tar hela varvet avslutas det med en lång sugande uppförsbacke. Perfekt!

Fikaplatser

Vi bygger inte bara för att det ska gå undan, utan också för att man ska kunna stanna upp en liten stund och bara njuta.

Badtjärn

Grön, Blå, Röd och Teknikområde

Teknikområde

SKÄSTRABERGET

Blå och röd

Trailpass