Skästraberget

För en roligare och säkrare upplevelse rekommenderar vi er att läsa “Välj rätt led” och våra “Guidelinjer” innan ni ger er ut på cykeln.

Skästrabergsområdet

Skästraberget representerar vårt mer utmanande område, där grävda leder och naturstigar varvas. Detta område ligger på den norra sidan av Järvsöbacken, där det finns gott om parkeringsmöjligheter vid startpunkten. Naturligtvis är det ännu bättre om du cyklar hit. Den orangea markerade Byleden ansluter våra två områden. Den tar sin början vid Badtjärn, passerar Järvsö bergscykel park, och fortsätter sedan till den norra sidan. Leden är tydligt markerad med skyltar på lyktstolparna och sträcker sig över cirka 2,2 km lätt cykling mellan Skästarberget och Badtjärnsområdet

Skästarbergetsblåa 8 km

Vår blåa led på Skästraberget är perfekt för cyklister som söker större utmaningar än vad den blåa leden i Badtjärnsområdet erbjuder. Leden slingrar sig både över naturstigar och anlagda leder och bjuder på spännande utmaningar. Fördelen med denna led är att man kan anpassa sin cykeltur efter önskad längd, eftersom den erbjuder tre olika slingor som sträcker sig från 3,3 till 8 km. Observera dock att leden bitvis erbjuder en mer teknisk och utmanande cykling, vilket kan vara svårare för mindre cyklar. Vi rekommenderar därför att cyklister med cyklar mindre än 24 tum börjar i Badtjärnsområdet, där det finns leder som är mer lämpade för dessa hjulstorlekar.

Läs mer

Den första slingan (3 km) runt Hokabacksleden består till 60% delar delen av naturstig med rötter och stenar, men på baksidan av Hockabacken finns en sträcka som är maskingrävd. Här finner du en vacker utsiktsplats med utsikt över älven Ljusnan. Efter den grävda sektionen slutar delar sig leden sig: du kan antingen svänga höger om du vill cykla längre, eller fortsätta rakt fram runt Hokabacken. Där kommer en teknisk klättring innan det blir en kort utförskörning tillbaka till grusvägen där ni cyklade in i skogen.

Den andra slingan (3 km) bjuder på en behaglig klättringsled upp till en fantastiskt rolig utförskörning på naturstig.

Den tredje slingan (2 km) består nästan enbart av byggd led. Denna sektion är en flowled utan större tekniska hinder som erbjuder ett riktig slingrigt flyt. Där den blåa leden vänder tillbaka, tar Skästrabergets röda led vid. Klättringen tillbaka sker på en lättrampad och slingrande sektion som slutar vid sadeln på Skästraberget. Härifrån kommer du tillbaka in på den andra slingan och får starta med en riktigt fin utförskörning på naturstig. Sedan blir det en kort klättring tillbaka till den första blåa slingan.

Skästraberget Röd 15 km

Den röda leden börja och slutar på Skästrabergets blåa 8 km. Den röda sektionen (7 km) erbjuder svårare moment som ställer större krav på både tekniken och fysiken hos cyklisten både uppför och utför. Leden börjar med byggd led, går sedan över på naturstig och avslutar med en härlig uppförsbacke på grusväg innan man är tillbaka på den blåa leden.

Läs mer

De delar som är byggda med maskin på den röda delen hoppas vi ska utmana er både fysiskt och tekniskt. Bitvis är leden slät och fin men den kommer över tid att bli mer utmanade då sten som är nedgrävd i botten kommer komma fram. Det finns även ett antal byggnationer som vi hoppas ni blir utmanande av och tycker är roliga. Efter den grävda sektionen kommer fina naturstigar, men det finns flera genvägar om orken tryter. För den som tar hela varvet avslutas det med en lång sugande uppförsbacke. Perfekt!

Fikaplatser

Vi bygger inte bara för att det ska gå undan, utan också för att man ska kunna stanna upp en liten stund och bara njuta.

Badtjärn

Grön, Blå, Röd och Teknikområde

Teknikområde

SKÄSTRABERGET

Blå och röd

Trailpass